Zonlicht via de glasvezelkabel

Zonlicht via de glasvezelkabel

Het Zweedse Parans introduceert in Nederland een systeem om zonlicht via glasvezelkabels in een afgesloten ruimte te brengen. ’s Winters in het donker naar het werk, heel de dag vergaderen onder tl-licht, ’s avonds weer in het donker naar buiten en snel een zonnebankje pakken om er weer tegenaan te kunnen. Menigeen is ermee bekend: de winterdip. Het bedrijf Parans hoopt te profiteren van ons bestaan binnen vier muren door zonlicht via de glasvezelkabel in huis of kantoor aan te bieden.

Duo probeert alleen van de zon te leven

Duo probeert alleen van de zon te leven

Sinds kort hangt aan het huis van Hannah Frederiks en Christiaan Beljaars een jaar lang een bijzonder apparaat. Het is een batterij in wasmachine-formaat, die zonne-energie opslaat. Op deze manier kan het stel ook ’s avonds als het donker is, gebruik maken van de stroom die hun zonnepanelen overdag hebben opgewekt.

Groothandels over mogelijk panelentekort: ‘Prijzen zonnepanelen zullen in Nederland niet stijgen’

Groothandels over mogelijk panelentekort: ‘Prijzen zonnepanelen zullen in Nederland niet stijgen’

Onderzoeksbureau Bloomberg deed afgelopen week een opvallende uitspraak. In 2015 zou er wereldwijd wel eens een tekort kunnen ontstaan aan zonnepanelen. Dit voor het eerst sinds 2006 omdat de vraag (61 gigawatt) in de voorspelling van Bloomberg de productiecapaciteit (59 gigawatt) wel een zou kunnen overtreffen. Ook dit jaar zou er volgens het bedrijf al schaarste ontstaan door de grote vraag (52 gigawatt). Solar Magazine vroeg het aan de directeuren van een aantal Nederlandse groothandels.

Elf provincies verruimen regeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’

Elf provincies verruimen regeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’

De huidige Stimuleringsmaatregel ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’ wordt door alle provincies verruimd en verlengd om het beoogde resultaat van vier miljoen vierkante meter asbestsanering te behalen. Dit hebben Gedeputeerde Staten van elf provincies besloten. Uitzondering hierop is de provincie Zuid-Holland. Daar besluiten Gedeputeerde Staten op 24 juni over de Stimuleringsmaatregel. Wanneer alle provincies positief hebben besloten, zal het Interprovinciaal Overleg (IPO) met het ministerie de voorgestelde aanpassingen bespreken. De Stimuleringsmaatregel is voortgekomen uit het convenant met voormalig staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu. Aanpassing van het convenant is nodig vanwege de voorgenomen verlenging van de aanvraagperiode van de Stimuleringsregeling en verbreding van de doelgroep. Naar verwachting kunnen vanaf 1 juli naast agrariërs ook voormalig agrarisch ondernemingen en eigenaren van een voormalig agrarisch bouwblok gebruik maken van de aangepaste regeling.